čtvrtek 7. června 2012

Kogenerace - Efektivní výroba tepla a elektřiny. Vyplatí se?

Technologie kogenerace neboli kombinované výroby tepla a elektrické energie je trendem budoucnosti a již nyní je velmi často využíváná jak v rodinných domech a bytových domech tak ve výrobních podnicích, firmách, restauracích, hotelích, bazénech v Německu, Švédsku, Finsku, Norsku a mnoha dalších zemích Evropy i Ameriky. Tento trend již pronikl i k nám do České republiky.

Vzhledem k rychlému tempu života naší společnosti, poptávka po energii neustále roste a s tím také ceny energií. Současný energetický systém je neudržitelný: alternativními zdroji energie je plýtváno,  přibližně 55% energie vytvořené tradičními elektrárnami zůstane nevyužito. Toto nedokonalé využití má pak negativní dopad na životní prostředí i rostoucí ceny za energie.


Kogenerační jednotka je tiché, spolehlivé, prostorově nenáročné, vysoce bezpečné, energeticky účinné zařízení které vyrábí elektřinu a teplo.

Výhody

1. Využití vyrobené elektřiny během chodu jednotky snižuje množství elektřiny, kterou musíte pro svou domácnost, firmu či provozovnu nakoupit od obchodníka z distribuční soustavy. Případný přebytek vyrobené elektřiny můžete prodat do veřejné sítě.

2. Použití mikrokogenerace k výrobě elektřiny a tepla v místě spotřeby energií znamená mnohem vyšší účinnost využití primárních paliv a díky tomu vyprodukuje mnohem méně emisí do ovzduší. 
 
Kogenerační jednotka se hodí jak do starších tak do nových staveb, kde může být alternativou k tepelnému čerpadlu. 



Velmi výhodný je provoz kogenerační jednotky v místech s vysokou potřebou tepla - ve velkých výrobních podnicích, menších i středních firmách, restauracích, hotelích, ale také rekreačních zařízeních s bazénem, saunou atd.


Všeobecně řečeno, čím víc se topí, tím víc se vyrobí elektrické energie.

Pokud vás možnost kombinované výroby tepla a elektrické energie zaujala, nechte si zdarma spočítat vaši úsporu.

Související články:

Mikrokogenerační jednotky se Stirlingovým motorem pro výrobu tepla a elektřiny
Co je to mikrokogenerace
Mikrokogenerační jednotky Cleanergy – rychlá návratnost vaší investice
Mikrokogenerace – Moderní technologie budoucnosti, která navíc může generovat zisk
Mikrokogenerace – Kombinovaná výroba tepla a elektrické energie pro domácnosti i firmy
Mikrokogenerační jednotky k vidění v nově otevřené provozovně
Kogenerace, mikrokogenerace - kombinovaná výroba tepla a elektrické energie

Žádné komentáře:

Okomentovat